Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

maanantai 18. elokuuta 2014

Eläineettistä pohdiskelua

Toinen vuoteni eläinsuojeluasiamiehenä on alkanut. Eläinten hyvinvointia koskeva keskustelu yhteiskunnassamme on ilahduttavan vilkasta. Vaikka olen jo vuosia tehnyt eläinsuojelulainsäädännön ja eläinten hyvinvointiasioiden kanssa töitä, olen saanut huomata aiempaakin läheisemmin, kuinka paljon asioita ja näkökulmia eläimiin ja niiden hyvinvointiin kuuluu. On tärkeää jokaisen omalla kohdallaankin pohtia sitä, millainen suhde itsellä on eläimiin ja mistä syystä ja miten eläimiä saa omasta mielestä pitää.

Kot kot kot...


Millä perusteilla ihminen saa pitää eläimiä?
Eri tilanteissa on noussut esiin kysymys siitä, millä perusteilla ihminen saa pitää eläimiä hallinnassaan. Turkistarhauksen lakkauttamista käsittelevä kansalaisaloite oli eduskunnan käsiteltävänä keväällä 2013. Särkänniemen delfinaario ja sen toiminnan jatkuminen tai lakkauttaminen ja lemmikkieläinlajien pitämisen rajoittaminen ns. positiivilista aiheuttivat kiivasta keskustelua puoleen ja toiseen tänä keväänä.

Edellä kirjoittamani esimerkit eläinten pidosta eivät ole välttämättömyyksiä ihmiselle. Ilman turkiksia pysymme lämpiminä talvellakin ja delfiinien esiintyminen tai esilläpitäminen sekä seura- ja harrastuseläimen pitäminen tapahtuvat ihmisten iloksi ja huviksi. Mielenkiintoista on pohtia myös sitä, onko eläinten pitäminen ikinä välttämätöntä. Emme tarvitse hengissä pysyäksemme eläinperäisiä elintarvikkeita tai muita tuotteita, vaan ne ovat aina korvattavissa muilla tuotteilla.


Mää mää


Eläinten hyvinvoinnin varmistaminen
Ainakaan lähitulevaisuudessa ei ole nähtävissä sellaista kehitystä, etteikö eläimiä pidettäisi elintarvikkeiden ja muiden tuotteiden tuottamiseksi. Seura- ja harrastuseläintenkin määrät ovat jatkuvasti kasvaneet ja eläimiä käytetään yhä useammin ihmisten apuna erilaisissa tilanteissa. Eläintarhoissa eläinten näytteillä pitämiseen liittyy samalla tiedon jakamista näistä eläimistä ja niiden luonnollisista elinolosuhteista. Eläimiä käytetään erilaisissa esityksissä ja näytöksissä ja enenevissä määrin elokuvissa ja mainoksissa.

Näin ollen tulen omassa työssäni edelleen keskittymään siihen, miten eläinten pitämisessä ja käyttämisessä otetaan huomioon eläinten tarpeet ja miten eri pitomuotoja ja eläinten kohtelua voidaan parantaa. Eläinten pitäminen ja käyttäminen asettavat meille ihmisille velvotteita siitä, että eläimen hyvinvointi varmistetaan sen syntymästä kuolemaan.

Keskustelu erilaisista eläinten pito- ja käyttömuodoista ja niiden sallittavuudesta ja etiikasta on erittäin tervetullutta. Norjassa ja Tanskassa on olemassa kansalliset eläineettiset neuvottelukunnat, jotka tekevät kannanottoja eri aiheista kuten viime vuonna Tanskassa valmistunut kannanotto vapaa-ajan kalastuksesta. Meillä Suomessakin olisi mielestäni tarvetta eläineettiselle neuvottelukunnalle, joka arvioisi ja pohtisi eläimiin liittyviä asioita laajasti eri näkökulmia huomioonottaen.



Sivun kuvat Sari Salminen ja Johanna Tunkkari

2 kommenttia:

  1. Eläinten pito turkisten takia lienee lopetettavissa tulevaisuudessa, samoin delfiinien pitäminen vangittuna. Delfinaarioiden ja eläintarhojen eläinten luonnosta niihin pyydystäminen tulee lopettaa. Jo olemassa olevien eläintarhojen pitopaikkojen tulee olla ja ne muutettava lajille sopivaksi ja luonnonmukaiseksi. Villieläinten käyttö näytöksissä tulee lopettaa kaikkialla ja kaikissa paikoissa.
    Pyydystä ja päästä kalastus on myös kiellettävä eläimille aiheutuvien vammojen vuoksi. Kalastusta on kehitettävä ja pyydystetyn kalan lopettaminen välittömästi vedestä noston jälkeen otettava vaatimukseksi. Vapaa ajan kalastusta huvin vuoksi on osin rajoitettava, kuten kalojen poisheitto pyydystämisen jälkeen. Kieltoja ja rajoituksia nämä tietenkin ovat, on kuitenkin huomioitava milloin kyseessä on luonnonvarainen eläin ja vaatimukset ovat sen mukaisia. Joiltakin osin tuotanto-, koti- ja harraste-eläimillä voi olla erilaisia vaatimuksia, mutta niidenkin osalta edellytykset lajinmukaiseen elämään tulee olla ehdoton edellytys. Ellei riittäviä mahdollisuuksia olosuhteiden järjestämiseksi ole, voi niidenkin pidolle asettaa rajoituksia.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, että olet kirjoittanut omat näkemyksesi aiheesta.

    Mainitsemiasi asioita tullaan käymään läpi meneillään olevan eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen yhteydessä.

    VastaaPoista