Suomessa kasvatetaan broilereita sekä luonnonmukaisessa että tavanomaisessa tuotannossa. Luomubroileritiloja
on tällä hetkellä kolme, mikä on huomattavan pieni määrä, kun tavanomaisessa tuotannossa on noin 200 tilaa. Luomutarjonta
ei siis ole valtaisaa, mutta sitä kuitenkin on.
Tuotantomuotojen olennaiset erot ovat
kasvunopeudessa, kasvatustiheydessä, valaistuksessa, ulkoilussa ja ruokinnassa.
Yhteistä molemmille – luomulle ja tavanomaiselle – on broilereiden
hallikasvatus kiinteällä ja kuivikkeella pehmustetulla lattialla. Tämän
lisäksi tuotannossa hyödynnetään kananmunantuotannosta poiketen sekä kanat että kukot.
Kuvaa on muokattu maanantaina 24.8.2015 tavanomaisen tuotannon kanojen maksimilukumäärän osalta, sillä se vaihtelee tuotannossa eikä lukumäärälle ole tavanomaisessa tuotannossa lukumäärärajoitusta.
Kasvunopeus
Kasvunopeus
Broileri
on lihantuotantoa varten kasvatettu kana, joka on jalostettu kasvamaan nopeasti untuvikosta teuraskokoiseksi linnuksi. Broilerin rintalihakset ovat
suuret ja sen jalat on jalostettu kannattelemaan
tätä lihasmassaa. Vauhdikas
kasvu tuo osalle linnuista hyvinvointiongelmia eläimen kasvaessa niin nopeasti. Linnun luusto ja sydän eivät aina pysy kasvuvauhdissa mukana, jolloin broilerin liikkuminen vaikeutuu ja terveysongelmia ilmaantuu.
Tavanomaisen
tuotannon broileri kasvaa teuraspainoonsa noin 5 - 6 viikossa. Kasvunopeutta
ei ole rajoitettu, mutta yleisimmin käytetyissä roduissa 64 gramman
vuorokausikasvu on yleinen.
Luomutuotannossa
suositellaan käytettäväksi hidaskasvuisia broilerirotuja, joiden vuorokauden
kasvunopeus ei ylitä 35 grammaa. Nämä linnut kasvavat teuraspainoonsa noin 9 viikon
ajan. Jos kuitenkin käytössä on muu kuin hidaskasvuinen lintu, on vähimmäisteurasiäksi
määrätty 81 vuorokautta.
Kasvatustiheys
Riittävän
suuri elintila on eläimen hyvinvoinnille merkittävä tekijä. Se mahdollistaa monien eläimelle olennaisten käyttäytymistarpeiden toteuttamisen.
Luomutuotannossa
parven enimmäiskoko on 4 800 broileria. Sisätiloissa neliömetrillä saa olla 10 broileria, mutta elopaino 21 kg/m² ei saa ylittyä.
Ulkotiloissa jokaista lintua varten on tilaa oltava 4 m².
Broilereiden suojelusta säädetään kolmiportaisesti niin, että kasvatustiheyden kasvaessa vaatimukset tuottajalle kasvavat. Alle 33 kg/m² lintuja pitäviä tiloja koskevat perusvaatimukset. Suomessa tavanomaisen tuotannon broilerikasvattamot ovat käytännössä joko toisen tai kolmannen portaan kasvatustiheydessä.
Toisen portaan eli yli 33 kg/m² lintuja kasvattavien tulee laatia tarkka kuvaus tuotantojärjestelmästään, josta tulee käydä ilmi keskeiset
tekniset tiedot rakennuksista ja niiden laitteista. Muun muassa käytetyn pehkun
laatu halutaan tietää, sillä se vaikuttaa suoranaisesti hallin ilmanlaatuun ja
lintujen jalkapohjien sekä kintereiden terveyteen. Kuvaus on hyvä pitää ajan
tasalla, sillä se tulee voida esittää aluehallintovirastolle pyydettäessä.
Tiedot osastojen kasvatustiheyksistä ja niihin liittyvistä muutoksista tehdään
kyseiselle taholle
Kasvatustiheyden
nostaminen kolmannelle portaalle eli yli 39 kg/m² vaatii lisäksi eläinten hyvinvointiin
liittyviä takeita. Broilereiden kuolleisuuden ja jalkapohjatulehdusten määrän on
oltava alle laskennallisen raja-arvon, eikä eläinsuojelutarkastuksissa saa olla
todettua eläinsuojelusäännösten vastaista toimintaa edelliseltä kahdelta
vuodelta.kasvatustiheyden ehdoton maksimi on 42 kg/m².
Valaistus
Valaistus
tuotantohalleissa on pääsääntöisesti keinovalaistuksella hallinnoitua ja
hämärää, sillä broileri on kehittyneen näköaistinsa ansiosta erittäin herkkä
luonnonvalon vaihtelulle. Liian kirkas valo voi myös aiheuttaa linnuille
stressiä ja häiriökäyttäytymistä.
Luonnonmukaisessa
tuotannossa kasvatushallissa tulee broilereiden valoherkkyydestä huolimatta
olla luonnonvaloa. Sen määrä on kuitenkin rajattua, ja ikkuna-alan tulisi olla
noin 5 prosenttia lattia-alasta. Luomutuotannossa vuorokauden valoisa ajanjakso
on pidennetty 16 tuntiin, jonka jälkeen yhtäjaksoinen valaistukseton lepoaika
jatkuu 8 tunnin ajan.
Tavanomaisen
tuotannon puolella luonnonvalovaatimusta ei ole. Valaistua aikaa vuorokauteen
mahtuu 16 tuntia, mikä tarkoittaa 6 tunnin päivittäistä pimeää lepoaikaa.
Näistä neljän tulee olla yhtäjaksoisia.
Ulkoilu
Luomutuotannossa
eläimille on mahdollistettava jatkuva pääsy ulos, joskin säävarauksella.
Pääsääntöisesti broilereiden ulkona viettämän ajan tulisi olla 1/3 koko
elinajasta, kuitenkin vähintään toukokuusta syyskuuhun. Broilerin lyhyen
elinkaaren huomioiden, voi säiden takia talvikauden broilerin ulkoilu jäädä
vähiin.
Tavanomaisessa
tuotannossa ei edellytetä broilerin ulkoilun mahdollistamista, eikä sitä
suurten lintumäärien ja eläintautiriskien vuoksi käytännössä toteutetakaan.
Ruokinta
Luonnossa
kana etsii ruokansa nokkimalla ja kuluttaa siihen yli puolet
valveillaoloajastaan. Broilereilla tämän
tärkeän lajityypillisen tarpeen toteutuminen voidaan pyrkiä tyydyttämään tarjoamalla
linnuille karkearehua päivittäin. Karkearehua ovat esimerkiksi juurikasvit,
naatit tai viljakasvien oljet. Karkearehu toimii linnuille muun muassa virikkeenä. Tavanomaisessakin tuotannossa broilereille tarjotaan usein myös kokonaisia jyviä nokittavaksi.
Teksti Marisa Puntanen ja Sari Salminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti