Vasikoihin kohdistuneiden
laiminlyöntimäärien kehitystä tarkastellaan viimeisen viiden vuoden aikana Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) tekemien Eläinten hyvinvoinnin valvonta -raporttien avulla. Evira ja elinkeino ovat yhdessä tehneet myös vasikoiden pitopaikan suositukset, joiden tarkoitus oli vasikoiden hyvinvoinnin parantaminen.
Nautatilojen tarkastukset ja havainnot 2010 - 2014 |
Tarkastuksissa ilmenneiden rikkomusten määrä ja laatu ovat
pysyneet vuodesta toiseen lähes samoina. Tavoitteista huolimatta niitä ei ole
saatu vähenemään. Laiminlyöntien suhteellinen osuus tarkastetuista tiloista on
vaihdellut noin 23–27 prosentin välillä, mutta minkäänlaista järjestelmällistä
laskua ei ole tapahtunut.
Yhteiskunnan
huono taloustilanne näkyy hyvinvoinnin valvonnassa. Lähes kaikki
aluehallintovirastot ovatkin raportoineet valvontaresurssien vajetta. Tämä
näkyy esimerkiksi tarkastusmäärien laskuna vuodesta 2010 eteenpäin.
Vasikoihin kohdistuneiden laiminlyöntien osuus nautatilojen laiminlyönneistä |
Vasikoilla yleisimmät
laiminlyönnit liittyvät lähes poikkeuksetta tilavaatimuksiin, turvallisuuteen,
puhtauteen sekä juottoon ja ruokintaan. Ryhmäkarsinoissa ei ole ollut
riittävästi tilaa jokaista eläintä kohden ja vasikoita on pidetty
yksittäiskarsinoissa yli sallitun iän. Puutteet päivittäisen veden saannissa
ovat yleisiä. Lisäksi vasikoilla ei ole ollut tarpeeksi puhdasta ja kuivaa
makuualuetta.
Luonteeltaan laiminlyönnit kohdistuvat suoraan vasikoiden
hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin ja pitkään jatkuvina niistä muodostuu vakavia
terveysuhkia. Kirjanpitoon liittyvien laiminlyöntien osuus on ollut ainoastaan
2 - 4 prosenttia.
Toisaalta Suomesta löytyy
esimerkillisesti ja moitteettomasti toimivia eläintuottajia. Tilat, joilla ei
ole havaittu laiminlyöntejä, ovatkin selkeä enemmistö. Moitteettomien tilojen
osuus kaikista tarkastetuista on vaihdellut 73 - 77 prosentin välillä. Samaan
aikaan maastamme kuitenkin löytyy tiloja, jotka nekin toimivat esimerkkinä,
mutta ainoastaan varoittavana sellaisena.
Tilastot ovat yleisluontoisia,
eikä niillä välttämättä ole mitään tekemistä yksittäisen tilan kanssa.
Ulkona on tilaa. |
Mistä laiminlyönnit johtuvat?
Vuodesta toiseen toistuvien laiminlyöntien takana on useita
syitä. On tiloja, jotka eivät useista määräyksistä huolimatta ole korjanneet
havaittuja puutteita, mutta eläinten kunto ei kuitenkaan ole ollut sellainen,
että eläinsuojelulain perusteella olisi ryhdytty ankarampiin toimenpiteisiin. Keskeistä
olisi kyetä varmistamaan, että laiminlyönneistä määrätyt toimenpiteet
suoritetaan loppuun asti.
Usein laiminlyönnit perustuvat tuotanto- ja
kustannustekijöihin, eivätkä ne aina johdu tietämättömyydestä tai ammattitaidon
puutteesta. Liian ankarat tuottavuusvaatimukset vaikuttavat myös tuottajan
omaan jaksamiseen ja sitä kautta sääntöjen noudattamatta jättämiseen.
Evira on myös jatkuvasti kehittänyt eläinsuojeluvalvonnan riskinarviointia,
jossa pyritään paremmin ennalta tunnistamaan laiminlyöntitapauksia. Vasikoiden
tapauksessa on periaatteessa mahdollista, että todellisten laiminlyöntien määrä
laskee, vaikka raportoidut määrät pysyisivätkin samana. Tämän todentamiseksi
olisi erityisen tärkeää, että valvontaraporteissa eroteltaisiin
satunnaisotantaan ja riskinarviointiin perustuvat tarkastukset erillisiksi
kokonaisuuksiksi. Muuten seurauksena voi olla hieman vinoutunut kuva valvonnan
tehokkuudesta.
Hyvinvointi ei parane pelkällä valvonnalla
Sakot ja rangaistukset eivät saa jäädä ainoiksi keinoiksi
kehittää eläinten hyvinvointia. Eläintuottajalla pitäisi olla myös muita
kannustimia kuin kiinnijäämisen pelko. Tästä näkökulmasta eläinten hyvinvointi
muuttuu huomattavasti monimutkaisemmaksi ongelmaksi, jonka taustat ulottuvat
koko yhteiskunnan alueelle aina kuluttajia myöten.
Eläintuotanto on pohjimmiltaan tuottajalle elinkeino ja sen
on oltava tuottajan kannalta kannattavaa. Siksi tuotantotavoitteet voivat
joskus olla ristiriidassa eläinten hyvinvointiin liittyvien tavoitteiden
kanssa.
Hyvinvoiva eläin on kiistatta tärkeä asia suomalaisen
tuottajan lisäksi myös kuluttajalle, mutta kulutuskäyttäytymisessä se ei kuitenkaan
aina näy. Tämä johtuu osin siitä, ettei kuluttajalla ole aina tarpeeksi tietoa
tuotantoon liittyvistä tekijöistä. Ostospäätöksiin vaikuttavatkin lähinnä
helposti havaittavat ominaisuudet, kuten tuotteen hinta.
Valitettavan usein edellä mainitut syyt aiheuttavat sen, että eläinten hyvinvointiin panostamisen koetaan olevan pois tuottajalta itseltään. Olisi tärkeää huomata, että tuotanto ei aina ole nollasummapeliä, jossa eläimen hyvinvointi on ihmiseltä pois. Hyvinvoinnin kehittäminen voisi päinvastoin olla juuri se, jonka avulla saadaan kilpailuetua markkinoilla.
Teksti ja kuvat: harjoittelija Niko Pitkonen ja eläinsuojeluasiamies Sari Salminen
Valitettavan usein edellä mainitut syyt aiheuttavat sen, että eläinten hyvinvointiin panostamisen koetaan olevan pois tuottajalta itseltään. Olisi tärkeää huomata, että tuotanto ei aina ole nollasummapeliä, jossa eläimen hyvinvointi on ihmiseltä pois. Hyvinvoinnin kehittäminen voisi päinvastoin olla juuri se, jonka avulla saadaan kilpailuetua markkinoilla.
Teksti ja kuvat: harjoittelija Niko Pitkonen ja eläinsuojeluasiamies Sari Salminen
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti