Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

torstai 11. joulukuuta 2014

Munasta asiaa

Kananmunat ovat tällä hetkellä ainoa eläinperäinen tuote, jossa kuluttajille on tarjolla muitakin vaihtoehtoja tuotantomuotojen välillä kuin luomu ja tavanomainen. Tuotantomuodoilla on omat lainmukaiset kanojen pitovaatimukset, joilla on vaikutusta kanojen hyvinvointiin. Kuluttaja voi ostopäätöksellään suosia tiettyjä tuotantomuotoja ja täten vaikuttaa kanojen hyvinvointiin.

Jotta voi valita eri vaihtoehtojen välillä, tarvitsee kuluttaja tietoa kananmunien eri tuotantomuodoista ja niiden vaikutuksesta kanojen hyvinvointiin. Kaupoissa tietoa on vaihtelevasti saatavilla, eivätkä mainosten kuvat  yleensä vastaa todellisuutta. Internetistä löytyy tietoa eri kanalatyypeistä, jos jaksaa tehdä taustakartoitusta ennen kauppaan lähtöä. 

Minä en ole tuotantokana.

Munia, munia, munia…
Kaupan kananmunaosastolla menee helposti pää pyörälle. Sieltä löytyy niin onnellisen kanan munia, vapaan kanan munia, pienryhmäkanalan munia, orsikanan munia, lattiakanalan munia, luomumunia ja vaikka mitä muita. Mitä eroa näillä kaikilla sitten on?

Suomessa myytävät munat tulevat neljästä erilaisesta kanalatyypistä. Munapaketissa saatetaan tosin mainita vain kauppanimi, minkä vuoksi vaihtoehtoja näyttää olevan enemmänkin. Jokaisessa kananmunassa olevan leiman ensimmäisestä numerosta pystyy tarkistamaan kananmunan tuotantotavan. Kanalatyypit ja niiden numerokoodit ovat: Varusteltu häkkikanala (3), avokanala (2), ulkokanala (1) sekä luomukanala (0).

Minä en ole tuotantokana.

Varusteltu häkkikanala (3)
Varusteltua häkkikanalaa kutsutaan myös virikehäkkikanalaksi, pienryhmäkanalaksi tai virikkeelliseksi pienryhmäkanalaksi. Häkkikanalan kauppanimiä ovat ”orsikanalan munat”, ”virike” sekä ”virkku”.

Varustellut häkkikanalat ovat yleisin kananmunien tuotantomuoto. Häkeissä on oltava pesä, orsia sekä pehkua. Tilaa kanaa kohden on oltava 750 cm², josta vähintään 80 % eli 600 cm² on oltava ainakin 45 senttimetriä korkeaa. Loppuala voi olla matalampaa, kuitenkin vähintään 20 cm, jolloin kana ei mahdu seisomaan alueella.

Kanamäärää häkkiä kohden ei ole rajoitettu, mutta yleensä yhdessä häkissä on kymmeniä kanoja. Kanalassa häkit sijaitsevat vierekkäin useassa kerroksessa.


Avokanala (2)
Avokanalan tavallisempi kutsumanimi on lattiakanala. Lattiakanaloita on kahdenlaisia, tavallisia lattiakanaloita sekä kerroslattiakanaloita (kerrosritiläkanala). Avokanaloiden munia myydään kauppanimillä ”vapaan kanan munia”, ”onnellisen kanan munia” sekä ”vapaa”.

Avokanaloissa kanat voivat liikkua vapaasti ja ne elävät väljemmin kuin häkkikanat. Kanoille on tarjolla orsia ja pesiä. Pehkua on oltava vähintään kolmasosa lattiapinta-alasta ja 250 cm² kanaa kohden. 

Kerroslattiakanalassa on pehkualueen lisäksi useita ritilästä tehtyjä kerroksia ja tasoja, joissa kanat oleilevat. Tasoja saa olla enintään neljässä kerroksessa. Kerrosten avulla kanojen määrä lattiapinta-alaa kohden saadaan suuremmaksi kuin tavallisessa lattiakanalassa.

Avokanaloiden parvikoko voi vaihdella muutamista sadoista tuhansiin ja jopa kymmeniin tuhansiin kanoihin. 


Ulkokanala (1)
Ulkokanalan munia myydään myös nimillä ”ulkomunia”, ”free range” sekä ”laidunkanan munia”.

Ulkokanalan sisätilat ovat avokanaloita. Sisätilojen lisäksi ulkokanoilla on päivittäinen ulkoilumahdollisuus vuoden ympäri. Huonosta säästä tai muista vastaavista syistä johtuen kanoja saa pitää sisätiloissa enintään 12 viikon ajan vuoden aikana. 


Luomukanala (0)
Luomukanaloissa kanat elävät väljemmin kuin muissa tuotantomuodoissa. Luomukanalan sisätilat ovat avokanaloita, mutta kanojen määrä neliömetriä kohden on avokanaloita pienempi ja kanalassa on oltava ikkunat luonnonvalon saamiseksi.

Myös orsien pituus kanaa kohden on luomukanaloissa hieman pidempi kuin häkki- tai avokanaloissa. Luomukanaloissa kanojen parvikoko on rajoitettu maksimissaan 3000 yksilöön. 

Luomukanojen on päästävä ulkoilemaan olosuhteiden salliessa, vähintään toukokuun ja lokakuun välisenä aikana. Kanoja ruokitaan luomurehulla ja kanoille on tarjottava päivittäin karkearehua, jonka syöminen ja etsiminen toimivat kanoille virikkeenä. 


Kananmunien tuotantotavat koottuna yhdelle sivulle
- tulosta vaikka kauppaan mukaan!


Kanoihin liittyvästä eläinsuojelulainsäädännöstä lisää Eviran julkaisussa.

Teksti: Satu Määttänen

4 kommenttia:

  1. Miksi kuluttajalle on annettu vastuu eläinten kohtelusta.Tosiasiassa se joka on eettinen maksaa eettisyydestään kovemman hinnan kuin se joka haluaa että eläimet voi huonommin mutta saa munat halvemmalla vaikka asia pitäisi olla päinvastoin.

    Ja miksi joillekin kanoille ei sallita samoja oikeuksia kuin luomukanoille. Kuluttaja ei pysty vaikuttamaan kanojen asemaan jos ne on joutuneet häkkikanalaan eikä luomukanalaan. Eli miksi eriarvoiset ryhmät vaikka eläinten kohtelu pitäisi olla kaikille yhtä hyvää. Asiat on parannetava lain kautta ei kulutustottumusten. Sillä halpa hinta houkuttaa epäeettisyyteen. Eli vapaaehtoisuus ei sovellu kanojen aseman parantamiseen.

    Miksi ei tehdä perusminimivaatimuksia niin että kaikki kanat voi hyvin ja hinnat muotoutuu lopulta sellaiseksi ettei ole halpoja munia vaan keskihintaisia luomumunia ja hyvinvoivia kanoja.

    VastaaPoista
  2. Kyllä kuluttajallakin on vastuu eläinten hyvinvoinnista silloin, kun hän käyttää eläinperäisiä tuotteita. Kananmunissa on vaihtoehtoja ja valinnan mahdollisuuksia, joilla kuluttaja voi vaikuttaa siihen, millaista kanojen pito on. Kuluttaja ei varsinaisesti maksa eettisyydestä, vaan kanojen saamasta lisätilasta ja erilaisista mahdollisuuksista käyttäytyä lajinomaisesti.

    Varustellut häkit ovat muun muassa lainsäädännön keino viedä kanojen hyvinvointia eteenpäin, kun aiemmin oli käytössä ahtaammat ja pelkistetymmät varustelemattomat eli patterihäkit. Lainsäädäntö yksinään ei riitä asioiden eteenpäin viemiseen. Mielestäni vapaaehtoisuus lainsäädännön rinnalla soveltuu eläinten hyvinvoinnin parantamiseen erinomaisesti.

    VastaaPoista
  3. Olen samaa mieltä, kuin ensimmäinen kommentoija eli on väärin, että yhteiskunnassa on yleensäkin mahdollisuus pitää eläimiä, tässä tapauksessa kanoja, huonosti. Ja kanojen kohdalla kaikki muut vaihtoehdot paitsi luomukanala ovat mielestäni huonoja. Eläinten hyvinvoinnin ei pitäisi olla markkinatalouden ja kulutuksen sanelemaa, vaan yhteiskunnan omantunnon pitäisi sallia vain hyvinvoivia eläimiä. Meidän perheemme on monta vuotta ostanut vain luomumunia. Silti muunlaiset kananmunat eivät ole poistuneet myynnistä. Lopulta sekään ei riittänyt, vaan nyt meillä on oma kotikanala, jossa on vain 11 kanaa ja 2 kukkoa ja niillä on mahdollisimman kunnollinen elämä. Lisäksi 5 kanoista on ollut entisiä tuotantokanoja, jotka olivat lopetukseen menossa vielä tuottaessaan joka päivä munia. Valitettavasti tällä valinnalla me emme enää pysty ostamalla vaikuttamaan kananmunatuotantoon, emmehän enää osta kaupasta muniamme. Samoin naapurimme eivät enää joudu ostamaan tuhannen kanan laumoissa elävien munia. Miten me nyt sitten voimme vaikuttaa kanojen hyvinvointiin, jos kuluttamalla pitäisi vaikuttaa? Silti mielestämme kotikanalan kanat useimmiten voivat paremmin kuin mitkään tuotantokanat, sillä niiltä ei enää vaadita tehokasta tuotantoa, laumat ovat normaalimman kokoisia ja tilaa on vieläkin enemmän puhumattakaan virikkeistä. On totta, että eettiset valinnat ovat usein myös kalliimpia ja me köyhänä lapsiperheenä jouduimme maksamaan eettisyydestämme suhteessa aika paljon verrattuna kanojen oloista piittaamattomaan kuluttajaan, joka ostaa vain halvimpia häkkikanojen munia. Lisäksi tuottaja saa kyllä halvoista munista aivan kohtuuttoman vähän tuloa!

    VastaaPoista
  4. Kuluttajan valinnat ovat yksi vaikuttamismahdollisuus, ei suinkaan ainoa. Lainsäädäntökään ei yksinään riitä asioiden eteenpäin viemiseen. Mielestäni vapaaehtoisuus lainsäädännön rinnalla soveltuu eläinten hyvinvoinnin parantamiseen erinomaisesti. Eettisesti tuotettuihin elintarvikkeisiin ja muihin tuotteisiin liittyy useinmiten korkeammat tuotantokustannukset ja siksi tuotteet ovat kalliimpia kuin muut.

    VastaaPoista