Alla olevan tekstin suomennos on julkaistu Eläinten hyvinvointikeskuksen blogissa.
Om Sverige ska användas som avskräckande exempel bör korrekta siffror användas, vilka de facto är att Sverige är självförsörjande till 72 % för griskött, 70 % för kycklingkött, 90 % för konsumtionsägg och minst 90 % för konsumtionsmjölk. För nötkött ligger Sverige på ca 50 % i självförsörjningsgrad. Den import av griskött som sker kommer, som påpekats, från Tyskland, Danmark och Polen och kycklingen från Danmark. Importen av griskött har under det senaste året minskat med 10 % och svenska uppfödare av gris och nötkreatur får ett högre köttpris än övriga EU och lönsamheten för bönderna har ökat. Vi anser att 70 % självförsörjningsgrad är rimlig, då konsumentstudier visar att 30 % av befolkningen inte lägger vikt vid produktionskvalitet.
Sverige har ett starkt djurskydd, men Sverige
ligger inte i toppen. World Animal Protection (2015) betygsatte 50 länder (16
europeiska) med avseende på djurskydd. För varje land bedömdes 15 indikatorer som
summerades till ett betyg (A till G). Sverige erhöll i likhet med Danmark,
Tyskland och Nederländerna betyget B, medan Österrike, Storbritannien och
Schweiz fick A.
Sverige hade under 1960 -70-talet ett
mekaniserat/industrialiserat hållande av lantbruksdjur som andra länder hade
och många fortfarande har. Sverige med sitt idag goda djurskydd är ett resultat
av ett målmedvetet arbete för god djurhälsa och djurhållning. Svenska
veterinärer, forskare och djurnäring tog ledningen på 1980 - 90-talet för en
förbättrad djuromsorg och lagar/föreskrifter stiftades som förbättrade djurhållningen.
Modeller skapades med frigående djur, djur utan stympning (näbbtrimning eller
svanskupering) och med låg antibiotikaanvändning. Forskning visar att dåligt
djurskydd leder till sämre djurhälsa, stress och lågt immunförsvar med
juverinflammationer hos kor, smågrisdiarréer och ökande antibiotikabehandling.
Djur som behandlas med stora doser antibiotika medför i förlängningen förödande
konsekvenser för människors hälsa. Sämre djurskydd desto högre
antibiotikaförbrukning, ju större risk för antibiotikaresistens och sämre
behandlingsresultat för sjuka människor.
Nordisk djurskyddsforskning ligger i
framkant och nordisk djurhållning har världsrykte. Organisationen för ekonomisk
kooperation och utveckling, OECD, proklamerade i sin antibiotikarapport 2015
att världens länder behöver ta efter svensk modell för djurhållning om en
sänkning av antibiotikaförbrukning ska ske. Sverige har idag den lägsta
antibiotikaanvändningen per kg kött i EU.
När EU närmar sig nordens djurvälfärd och
restriktiva antibiotikaanvändning, bör Sverige och Finland inte försämra
djurskydd och djurhälsa, vilket troligen leder till ökande antibiotikaförbrukning.
Finland och Sverige ska inte producera
billig mat av tveksam kvalitet! Om livsmedel produceras på låg djurvälfärdsnivå
försvinner en viktig anledning att köpa svensk eller finsk mat. Om inte
djurvälfärd och låg antibiotikaanvändning är argument för att köpa finskt och svenskt,
så ökar importen av mat med fortsatt utslagning av lantbruket.
Det är inte självförsörjningsgraden som
Sverige och Finland ska bekymra sig om, utan risken och kostnaden för
infektioner hos människor på grund av resistenta bakterier. I EU kostar årligen
antibiotikaresistensen 1 500 100 000 Euro.
Vi vill därför från svenskt håll deklarera att
det inte är dyrt med djurskyddsregler, tvärt om är det samhällsekonomiskt
lönsamt.
Vi ska hjälpas åt att gynna nordens
lantbruk, utveckla den nordiska djurvälfärden, och i övriga världen – för allas
vår överlevnad.
Billigt kött kan stå oss dyrt!
Margareta Stéen, Docent, Sveriges
lantbruksuniversitet (SLU)
Helena Röcklinsberg, Docent, SLU
Gunnela Ståhle, Hedersdoktor, SLU
Birgitta Staaf Larsson, Doktorand, SLU
Maria Forsberg Lönn, Biolog, SLU
Johan Beck-Friis, Informationschef, Sveriges
Veterinärförbund
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti