Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

perjantai 14. maaliskuuta 2014

Asian ytimessä...

Nyt ollaan päästy asian ytimeen eläinten hyvinvointia koskevassa keskustelussa. Alamme oikeasti keskustella siitä, miten me haluamme eläimiä Suomessa pidettävän. Julkisuudessa on nostettu esiin pääasiassa tuotantoeläimiin littyviä asioita, mutta monia samantyyppisiä asioita tulee selvitettäväksi myös seura- ja harrastuseläinten osalta. Eläinten hyvinvointiasiat kiinnostavat monia eri tahoja niin tavallisia kansalaisia kuin edustustehtävissä olevia.

Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio ja eläinsuojeluasiamies.

Arvovieraita
Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio kävi tutustumassa eläinsuojeluasiamiehen, Eläinten hyvinvointikeskuksen ja Helsingin yliopiston eläinten hyvinvoinnin tutkimuskeskuksen toimintaan. Haukio oli erittäin kiinnostunut eläinten hyvinvointiasioista ja oli monista asioista jo hyvin perillä. Kultarannassa viime kesänä maisemanhoitotöissä olleet lampaat, ovatkin tulossa jatkamaan töitään tänä kesänä.

Ankat ulkoilemassa

Olennaiset käyttäytymistarpeet
Kokonaisuudistuksen kourissa oleva eläinsuojelulaki tulee työryhmän ehdotuksen mukaan painottamaan eläimen hyvinvoinnin edistämistä ja sen mahdollisuutta olennaisten käyttäytymistarpeidensa tyydyttämiseen. Neuvottelukunnat valmistelevat parhaillaan lausuntojaan eri eläinlajien käyttäytymistarpeista niin tuotanto- kuin seura- ja harrastuseläinten osalta. Lausunnot olennaisista käyttäytymistarpeista valmistuvat kesään mennessä.

Nyt jo läpikäytyjen eläinlajien osalta on yhtenä merkittävänä asiana noussut esiin eläinten liikkumisen tarve ja tarve saada liikkua lajille tyypillisesti esimerkiksi kanilla loikkien. Vaikka media on ollut lähinnä kiinnostunut tuotantoeläimistä, joiden tila on erittäin rajoitettu, koskee tämä muitakin eläinlajeja hevosista pieniin jyrsijöihin. Liikkumisen tarpeeseen liittyy kiinteästi riittävän tilan tarve, vaikka se vaikuttaa myös monien muiden tarpeiden toteuttamismahdollisuuksiin.

Liikkumisen tarpeen lisäksi on toki muitakin tärkeitä käyttäytymistarpeita kuten ravinnonhankintaan liittyen saalistaminen, metsästäminen, tutkiminen tai tonkiminen. Metsästämistarvetta esimerkiksi voidaan tyydyttää muillakin tavoilla kuin tarjoamalla eläimelle elävää saalista metsästettäväksi. Sosiaalisten eläinten kohdalla merkittävä tarve on myös riittävä, muttei liiallinen, lajitovereiden määrä.


Eläinten hyvinvointikeskus EHK


Eläintieto.fi
Kaikkien meidän saatavilla olevan tiedon määrä on tänä päivänä todella suuri. Jatkuvasti joutuu miettimään, mihin internetin ihmeellisestä maailmasta löytämäänsä tietoon voi luottaa. Tämä on ongelmana myös eläinten hyvinvoinnin alueella. Onneksi asiaan on saatu merkittävää parannusta, kun Eläinten hyvinvointikeskus avasi uudet eläintieto.fi -sivustonsa.

Eläintieto.fi kertoo eläimestä ihmisen käytössä - eläimen hyvinvoinnin näkökulmasta

Kuvat:
Jenni Haukion ja Sari Salmisen kuvan on ottanut Tiina Kauppinen
Ankkakuva on MMM:n kuva-arkistosta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti