Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

perjantai 4. lokakuuta 2013

Mikä ihmeen eläinsuojeluasiamies?

Erinomaista maailman eläinten päivää kaikille!

Olen Sari Salminen ja koulutukseltani eläinlääkäri. Sain ilokseni aloittaa Suomen ensimmäisenä eläinsuojeluasiamiehenä elokuussa 2013. Se on reilu pari vuotta sen jälkeen, kun eläinsuojeluasiamiehen nimeäminen kirjattiin hallitusohjelmaan. Koen eläinten hyvinvoinnin ja sen parantamisen sydämen asiakseni ihan koko valtakunnan tasolla.



Eläinsuojeluasiamiehen virka on maa- ja metsätalousministeriössä määräaikaisena vuoden 2015 loppuun ja sen jatkumista arvioidaan meneillään olevassa eläinsuojelulain kokonaisuudistuksessa.
Toimistoni sijaitsee Helsingin Yliopiston tiloissa Viikissä. Eläinten hyvinvointikeskus on naapurissa ja ympäristö erittäin maaseutumainen. Pihalla tuoksuu säilörehu ja haisee sonta. Ajoittain kuuluu lampaiden määkimistä, aivan upea paikka työskennellä.


Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät paperilla
Eläinsuojeluasiamiehen tehtävässä edistän ja parannan eläinten hyvinvointia yhteiskunnan eri osa-alueilla. Keinoja ovat seuranta, aloitteet, ehdotukset, lausunnot ja muut vaikuttamisen keinot. Olen jo ehtinyt lausua ministeriön hevostallien korkeusvaatimuksen muutosehdotuksesta, jossa tulisikin harkita erilaisia vaihtoehtoja ja ensisi­jaisesti huomioida hevosen hyvinvointiin vaikuttavat seikat.

Tehtävääni kuuluu myös tukea ja edistää eri toimijoiden kuten eläinten pitäjien, viranomaisten, tutkijoiden ja eläinsuojelujärjestöjen välistä yhteistyötä niin, että eläimet voivat paremmin. Osallistun tuotantoeläinten, seura- ja harrastuseläinten ja koe-eläinten hyvinvoinnin neuvottelukuntien sekä muihin tehtävään liittyvien työryhmien työskentelyyn.  


 ... ja todellisuudessa

Tehtävä on uusi, joten toimintatavat muokkautuvat ajan kanssa. Eläinsuojeluasiamiehenä saan vaikuttaa kaikkien eläinten hyvinvointiin. Näin ollen esille nousevat asiat voivat koskea aivan yhtä hyvin tuotanto- kuin luonnonvaraisia eläimiä. Yhden ihmisen on mahdotonta hallita kaikkea ja siksi pyrin löytämään asiantuntijoita, jotta voin pyytää heidän näkemyksiään tarvittaessa. 

Uskon yhteisen pöydän ympärillä käytävän rakentavan keskustelun voimaan. Turkiseläinten pito on ollut julkisen keskustelun kohteena todella voimakkaasti jo pitemmän aikaa. Siksi olenkin kutsunut eri toimijoiden edustajia keskustelemaan turkiseläinten hyvinvoinnin edistämisestä tiloilla.
Aion myös nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun eläinten hyvinvointiasioita. Vaikka virkani on ministeriössä, ei se tulosohjaa toimintaani, vaan toimin itsenäisesti.


Whippetini Nipsu ihailee maisemia.


En tee valvontaa
Eläinsuojeluasiamiehenä en ota kantaa yksittäisiin eläinsuojelutapauksiin, enkä tee valvontaa.
Jos havaitset huonoa eläimen pitoa, kohtelua tai käsittelyä, ole yhteydessä alueesi kunnan- tai läänineläinlääkäriin tai poliisiin

Jos haluat tuoda tietooni eläinten hyvinvointiin liittyviä asioita, laitapa sähköpostia tai soittele. Yhdessä saamme enemmän aikaan.

2 kommenttia:

  1. Hienoa! Eläinsuojekuasiamiestä tarvitaan muokkaamaan ihmisten mielipiteitä ja asenteita. Erityisesti toivon turkiseläinten olosuhteissa ja kohtelussa tapahtuvan edistystä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos kommentistasi!

    Jos olet kiinnostunut turkiseläinten tuotannosta, lisää tietoa löydät ainakin näistä osoitteista turkistieto.fi, www.turkistarhatonsuomi.fi ja http://jukuri.mtt.fi/browse.

    VastaaPoista