Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

tiistai 15. lokakuuta 2013

Ota vastuu eläimestäsi!

Niskakarvani nousevat pystyyn joka ikinen kerta, kun kuulen kerrottavan eläimestä, joka ei tarvitse oikeastaan mitään hoitoa ja tulee toimeen vähällä ja on todella helppo. On toki eläinlajeja ja -rotuja, jotka vaativat vähemmän hoitotoimenpiteitä kuin toiset. Pieniä jyrsijöitä kuten hamstereita, hiiriä ja gerbiilejä pidetään yleisesti tällaisina helppoina ja myös lapsille sopivina lemmikkeinä.

Jokainen eläin vaatii kuitenkin sitoutumista sen erityistarpeisiin ja niiden täyttämiseen. Lapsen eläimestä ja sen asiallisesta hoidosta on aina viime kädessä vastuussa vanhempi. Oli eläin mikä hyvänsä, on omistajan tai hoitajan tarkistettava se ja sen olosuhteet vähintään kerran päivässä. Tarvittaessa sille annetaan ruokaa tai vettä ja sen pitopaikkaa korjataan muuten vastaamaan sen tarpeita.
 
Gerbiilityttö Naksu kurkkii kolostaan.

Erityishoitoa

Eläinmaailmasta löytyy erilaisia lajeja ja rotuja vaikka millä mitalla. Se ei tarkoita, että ne kaikki soveltuvat ihmisten kotona pidettäviksi. Muun muassa liskojen, kilpikonnien ja käärmeiden osalta on todella aiheellista etsiä tietoa jo etukäteen suunnittelemansa lajin elinolojen vaatimuksista, sillä ne poikkeavat yleensä normaalista ihmisten asuintilojen ”ilmastosta”. 

Akvaarioiden pitämistä markkinoidaan usein helppona lemmikkieläimenä. Tämä on hieman harhaanjohtavaa, sillä akvaarioharrastajan on myös perehdyttävä ihmisen elinolosuhteista merkittävästi eroavien olosuhteiden järjestämiseen lemmikilleen. Akvaariokaupoissa myytävät kalat ovat yleensä poikasia ja aikuiskoko voi olla huomattavasti suurempi. Mukava akvaarioharrastus voikin muuttua katastrofiksi, jos kalalajien valintaan ja niiden olosuhteiden hallintaan ei ole kiinnitetty huomiota.

Albiinopusukala Matilda


Sitouduthan?

Kun ottaa itselleen eläimen, lupautuu samalla huolehtimaan tästä koko sen elämän ajan. Eläintä ei saa ottaa hetken mielijohteesta hätiköiden. On mietittävä, olenko valmis antamaan tälle eläimelle sen tarvitsemat pito-olosuhteet ja hoidon koko sen elämän ajaksi. Jos vähänkin mietityttää, älä ota.

Lisää tietoa janoaville

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti