Parsinavetta |
Kiinni vai vapaana?
Keskustelun ytimeen on noussut Suomessa perinteinen nautojen pitomuoto eli parressa pitäminen. Parsinavetoita on monenlaisia ja joissakin lehmät ulkoilevat ja jaloittelevat päivittäin myös talviaikaan ja suurimmassa osassa lehmät ovat laitumella kesäaikaan. Muutamissa paikoissa on kuitenkin poikkeusluvalla lypsylehmät kesälläkin sisällä parressa. Lihaksi kasvatettavien yli puolivuotiaiden nautojen ulkoilusta tai tilavaatimuksista ei ole säädetty lainkaan.
Pihatoissa lehmät ovat vapaina ja niissäkin voi toki olla tilanahtautta, jolloin liikkuminen vähenee etenkin arempien eläinten kohdalla. Pihatoissa elävät lehmät ovat harvemmin kesällä laitumella tai muuten ulkoilemassa ja tätä tulisi pohtia jo uutta navettaa rakennettaessa. Harvaan asutussa maassamme ei laidunalasta pitäisi olla pulaa. Eläinten kulkureittien liukkauteen, puhtauteen ja turvallisuuteen on myös kiinnitettävä huomiota.
Suurin osa rakennettavista navetoista on jo nykyään pihatoita. Toivon tuotantoeläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan kannanoton mukaisesti tämän kehityksen jatkuvan edelleen.
Emakko porsitushäkissä ja possut nisillä |
Emakko puolet elämästään häkissä
Nykymuotoisessa sianlihantuotannossa suurin osa emakoista (naaraspuolinen sika) synnyttää ja imettää porsaansa häkissä, jossa emakko ei voi kääntyä ympäri eikä pääse paljoa liikkumaan eteen- tai taaksepäin. Häkin avulla pyritään estämään porsaiden litistyminen emakon alle sen mennessä makuulle. Eläinten hyvinvointikeskus on tehnyt selvityksen häkkiporsituksesta luopumisen taloudellisesta kannattavuudesta. Selvityksen mukaan vapaaporsituksessa päästään samaan porsastuotokseen kuin häkkiporsituksessa, mutta se edellyttää enemmän työtä hoitajalta ja riittävästi tilaa emakolle porsaineen.
Porsaiden imetysajan jälkeen suurin osa maailman emakoista siirtyy niin sanottuihin tiineytyshäkkeihin, jotka vastaavat rakenteeltaan ja kooltaan porsitushäkkejä. Noin neljän viikon jälkeen, kun emakot on todettu tiineeksi, pääsevät ne vapaiksi ryhmäkarsinoihin kavereiden kanssa. Emakko elää näin ollen melkein puolet elämästään häkissä, vaikka se on aktiivinen ja toiminnallinen eläin. Tiineiden emakoiden ryhmissä pito tuli kaikille emakoille EU:n alueella pakolliseksi kuluvan vuoden alussa, kun siirtymäaika vanhoilla sikaloilla päättyi.
Lisätilan tarpeen ja työmäärän lisääntymisen takia emakoiden vapaampi elämä on kalliimpaa kuin häkissä pitäminen. Tiineytyshäkeistä vapaaseen tiineytykseen siirtymistä ei ole Suomessa selvitetty. Sen taloudellisten vaikutusten oletetaan olevan vähäisemmät kuin porsitushäkeistä luopumisen. Olemmeko me kuluttajat valmiita maksamaan näiden muutosten hinnan emakon puolesta?
Henk. koht. uskon, että asiaan saataisiin huomattavasti enemmän kannattavuutta, järkeä ja inhimillisyyttä, kun kaupasta ylijäävä liha jäisi pois. - Niin paljon menee hukkaan, että sitä tuotantoa pitää olla ihan järjettömän paljon. - Ihmisille ei tarvitse olla ihan kaikkea saatavilla ihan aina...
VastaaPoistaKiitos kommentistasi. Olen kanssasi samaa mieltä. Meidän tulee kiinnittää huomiota siihen, että ruokaa ei mene hukkaan.
VastaaPoistaMinusta on loistavaa miten kirjoitat asiat niin että "maallikkokin" tajuaa. Blogisi on loistava ja siitä saa paljon kannanottajat kuin vaan ilokseen lukevatkin. Onnea uudesta urasta ja voimia vaikeisiin hetkiin.
VastaaPoistasyksytar
Kiitos!
VastaaPoistaOlen iloinen, että olet kokenut blogini hyödylliseksi.