Kuka ja mistä kirjoitetaan?

Muokkaus 31.12.2015: Eläinsuojeluasiamiehen tehtävä on toistaiseksi lopetettu. Sari Salminen jatkaa kirjoittamista eläinten hyvinvointiasioista blogissa osoitteessa elikoista.com

Olen eläinsuojeluasiamies Sari Salminen. Aiemmin o
len toiminut pieneläinlääkärinä eläinsuojeluyhdistyksessä, eläinsuojelusäädösten valmistelijana maa- ja metsätalousministeriössä (MMM) sekä eläinsuojelun valvonnan ohjaajana Elintarviketurvallisuusvirastossa (Evira).

Blogissa kirjoitan eläinten suojelusta ja hyvinvoinnista sekä niihin liittyvistä asioista. Ajatuksena on herättää keskustelua sekä edistää ja parantaa eläinten hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Eläinsuojeluasiamiehen tehtävät löydät sivun alalaidasta.

keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Mitä tuli tehtyä?

Vuoden vaihtuessa on hyvä tehdä tiliä siitä, mitä olen tehnyt tähän mennessä ja mitä suunnitelmia on jatkossa. Reilussa neljässä kuukaudessa ehti tapahtua monenlaista ja ehdin istua useassa kokouksessa ja seminaarissa. Työ on ollut juuri niin mielenkiintoista ja vaihtelevaa kuin osasin odottaakin.

Eläinsuojeluasiamiehen tehtävien esittelytaulu


Haastatteluja ja esiintymisiä
Annoin 14 haastattelua eri lehtiin ja nettisivuille. Pari kertaa sain ääneni kuuluviin myös radiossa. Luentoja ja tehtäväni esittelyjä kävin pitämässä maa- ja metsätalousministeriön (MMM) esittelytilaisuudessa, ministeri Koskisen toimittajatapaamisessa, Tuotantoeläinten hyvinvointiyhdistyksen seminaarissa ja viranomaisten eläinsuojelupäivässä. Lisäksi aikatauluuni mahtui reilut kymmenen sidosryhmätapaamista. Turkiseläinten hyvinvoinnista pidin keskustelutilaisuuden marraskuun alussa tuottajajärjestön, tutkijoiden, viranomaisten ja eläinsuojelujärjestöjen kesken.

Eläinten suojelun ja hyvinvoinnin neuvottelukuntien puolen kymmenen kokouksen lisäksi osallistuin kumpaankin eläinsuojelulain kokonaisuudistuksen ohjausryhmän kokoukseen. Myös MMM:n turkiseläinten suojelua koskevaa asetusta valmistelevan ryhmän kokous oli juuri joulun alla. Lisäksi osallistuin muutamiin eläinalan seminaareihin kuten lypsykarjatilojen toiminnallisuus, sikojen tonkimis- ja tutkimismateriaali, ETT:n sikavan 10-vuotisseminaari ja sikojen welfare quality -pilotointi Suomessa. Blogitekstejä aloin kirjoitella eläinten päivästä alkaen ja Twitterin käyttöä on myös opeteltu.

Tällä tahdilla ehdin onneksi keskittyä myös tehtävään sisäänpääsemiseen ja puida graafikko Minna Paanasen kanssa eläinsuojeluasiamiehen logoa, blogin ulkoasua ja esittelykorttia sekä -taulua. Taulu oli esillä ensimmäisen kerran Metsämessuilla, kun olin tavattavissa MMM:n osastolla.

Nykyinen työhuoneeni

Eläinsuojelulain kokonaisuudistus
Eläinsuojelulain kokonaisuudistukseen vaikuttaminen on tämän vuoden tärkeimpiä tehtäviäni. Eläinsuojelulakia valmistelevan työryhmän odotetaan saavan hallituksen esitys laiksi lausunnoille vuoden 2014 loppuun mennessä. Tavoite on erittäin kunnianhimoinen ja edellyttää, ettei erityisiä ongelmakohtia tule. Nyt on hyvä mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaista tulevaisuuden eläinten suojelu on Suomessa. Ministeriön sivuilta voi jatkuvasti kuka tahansa antaa ehdotuksia lakivalmisteluun ja kaikki halukkaat voivat lausua mielipiteensä, kun lakiehdotus on valmiina ja lausuntokierroksella.

Yhtenä valmisteluun vaikuttavana asiana on kysymys siitä, mikä on eläimen asema ja arvo suomalaisessa yhteiskunnassa. Järjestän loppukeväästä neuvottelukuntien sihteerien kanssa neuvottelukuntien yhteisen seminaarin aiheesta. Toivon, että seminaarin innoittamana neuvottelukunnat tarttuisivat tähän kysymykseen ja ottaisivat kantaa, miten ne näkevät tämän perustavaa laatua olevan asian.

Mitäs muuta?
Kaikkien neuvottelukuntien työ jatkuu ja odotan niiden työn etenemistä mielenkiinnolla. Tuotantoeläinten sekä seura- ja harrastuseläinten osalta käydään läpi eri eläinlajien olennaisia käyttäytymistarpeita lain valmistelua varten. Tieteellisiin tai opetustarkoituksiin käytettävien eläinten suojelun neuvottelukunta pitää toisen kokouksensa helmikuulla.

Olen sopinut alkuvuodelle useita luentoja ja tapaamisia. Lisäksi olen viikon ajan tammikuussa tutustumassa lapsiasiavaltuutetun toimistoon ja siihen, miten he hoitavat omaa tehtäväkenttäänsä. Jatkan blogin kirjoittamista ja tviittailemista sekä pyrin kirjoittamaan vieras kynä -kirjoituksia eri lehtiin. Olen tavattavissa ainakin heinäkuun alussa OKRA-maatalousnäyttelyssä, jos haluat tulla kasvotusten juttelemaan eläinten hyvinvoinnista.

Elokuussa minut kuvasi EHK:n tiedottaja Tiina Kauppinen


Muutin tällä viikolla samalle käytävälle Eläinten hyvinvointikeskuksen EHK:n kanssa, mikä mahdollistaa yhteistyömme jatkumisen aiempaakin tehokkaammin. Tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti